Persbericht 2019

Amsterdam, 5 augustus 2019

Programma Metro Movies festival bekend

Liefhebbers van film, mode, graffiti, muziek en lekker eten kunnen op 20, 21 en 22 september weer naar het Metro Movies Festival in de Gaasperdammertunnel. Voordat het autoverkeer de tunnel in 2020 in gebruik neemt, wordt de zesde editie van het festival dit jaar bij de ingang naast metrostation Gaasperplas gehouden. Naast filmvertoningen en debatten, wordt ter plekke door een opkomende graffiti-artiest werk gemaakt als reactie op bestaand werk van graffiti-legende Mick la Rock en heeft het festival een street fashion modetentoonstelling gecureerd door Carmen Hogg. Op zaterdagavond 21 september wordt de avond afgesloten met onder anderen VJ Bikkel.

Sinds 2013 wordt het multidisciplinaire Metro Movies festival jaarlijks gehouden, waar ook dit jaar het leven in de stad een belangrijke plek heeft in de programmering. Vanuit het thema ‘connections’ staan films en activiteiten centraal die relaties, onderlinge verhoudingen en beeldvorming in de alsmaar veranderende stad weergeven.

Programma
Metro Movies is voor iedereen die van kwaliteitsfilms houdt en daarnaast festivalsfeer wilt proeven in de vorm van debatten, kunst, muziek en lekker eten. Op vrijdagavond gaan we na de opening van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani in debat met stadmaker Malique Mohamud, cultureel ondernemer Angelo Bromet, creatief ondernemer Maru Asmellash en Saskia Bosnie van bewonersparticipatie adviesplatform Sabo, over de snelle veranderingen en mogelijke kansen in Zuidoost aan de hand van VPRO Tegenlicht documentaire ‘Mijn stad is mijn hart’. Vervolgens wordt de beklemmende survival horrorfilm Cutterhead vertoond, waarin drie mensen van verschillende komaf vastzitten in een ondergrondse tunnel.

Zaterdag krijgt het publiek de kans een paar pareltjes te zien die thema’s van de hedendaagse jongerencultuur aansnijden, zoals uitsluiting en etnisch profileren, maar ook vriendschap en trouw. Zo draait Jonah Hill’s regiedebuut Mid90s over skatercultuur in Los Angeles, gevolgd door een nagesprek met Stan Postmus van Concrete Matters. Vertelt The Hate U Give gebaseerd op New York Times-bestseller van Angie Thomas over de tweestrijd van de Afro-Amerikaanse scholiere Starr (Amandla Stenberg) en begint de 15-jarige Brandon een gevaarlijke zoektocht naar zijn gestolen Air Jordans in Kicks. De films worden afgesloten met een live presentatie waarin ontwerpers uit Zuidoost, waaronder Nieuw Jurk en By AGeorge, hun visie delen op het Zuidoost van vandaag de dag onder het thema ‘dis/connect’, gevolgd door onder anderen visuals van VJ Bikkel.

De laatste festivaldag wordt gekenmerkt door nieuwe filmmakers en de manier waarop zij hun stem laten horen. Zo begint de dag met de film De Libi van debuterend filmmaker Shady El-Hamus, onlangs genomineerd voor een Gouden Kalf. Vervolgens laat de komische sciencefictionfilm Sorry to Bother You, het regiedebuut van Boots Riley, een absurde kant van telemarketing zien. En met Us heeft Jordan Peele weliswaar geen debuut, maar hij heeft met zijn films het horrorgenre een nieuwe wending gegeven. Met de winnende korte films van Rialto For Short laat mede-jurylid en regisseur Hesdy Lonwijk een frisse wind zien in het Nederlandse filmklimaat.

Het festivalterrein is op zaterdag en zondag de gehele dag toegankelijk met live graffiti art, een modetentoonstelling en food trucks. Dag- en weekendkaarten zijn verkrijgbaar via Metromovies.nl.

Metro Movies is een initiatief van Studiomeiboom en Stichting Metro Projects.